
Tunele de congelare
Tunelurile de congelare sunt spatii frigorifice de dimensiuni reduse, având lungimea mult mai mare decât latimea, complet izolate termic, destinate produselor alimentare în vrac sau preambalate, asezate în tavi, pe rastele mobile. Se utilizeaza pentru congelarea rapida a produselor din carne, peste, produse lactate si produse din faina, produse de patiserie, fructe si legume.
Aceste sisteme permit scaderea rapida a temperaturii ce mentine caracteristicile calitative ale alimentelor. Scaderea rapida a temperaturii pana la +3°C in mijlocul produsului permite evitarea aparitiei bacteriilor, cauza principala a invechirii alimentelor. Ciclul rapid de scadere a temperaturii, va pastra prospetimea produselor atat in interiorul acestora cat si la exterior.
La decongelare produsul va avea aceleasi caracteristici cu un produs proaspat, fara a fi pierdut din greutate, din prospetime sau din caracteristicile organoleptice initiale.
Aerul are temperaturi de -25°C – -40°C, iar viteza acestuia este de minimum 1,5 m/s fara produse. Ventilatoarele asigura un debit de minim 150 – 300 recirculari pe ora a volumului celulei goale.
Durata ciclului de congelare depinde de tipul de produse:
– 2 ore pentru produse marunte preambalate;
– 12 – 18 ore pentru semicarcase de carne;
– 24 – 40 ore pentru pasari preambalate în cutii de carton.10
Problemele ridicate de dimensionarea tunelurilor de congelare sunt:
– Necesitatea racirii produsului într-un interval determinat de timp;
– Necesitatea realizarii socului termic initial;
– Sarcina frigorifica puternic variabila pe perioada ciclului de congelare;
– Debite mari de aer recirculat;
– Disponibilul de presiune la ventilatoare, pentru a penetra masa de produs;
– Degajarile mari de umiditate pe durata congelarii.
Produsele pentru care se utilizeaza cel mai des tunelurile de congelare sunt:
– Unt preambalat în cutii de carton;
– Maruntaie de pasare preambalate în pungi din material plastic;
– Pachete cu carne transata;
– Peste sub forma de brichete etc.